Dykking

Dykking i Egypt og Rødehavet

Dykking er gøy for hele familien

Sharm el-Sheik er et dykkerparadis. Vanntemperatur på over 20 grader hele året og korallrev tiltrekker seg dykkeinteresserte fra hele
verden.

Korallrevet starter mange steder helt inne ved kysten, og du trenger bare dykkermaske, snorkel og evt. svømmeføtter for å nyte synet av det fargerike livet under overflaten. Mange steder føles det som å svømme i et akvarium. Er du heldig vil du se både murene, blekksprut og rokke.

Vil du se skipsvrak, hammerhaier og skilpadder må man ta båt til korallrevene langt fra land i åpent hav.
Det går turer til nasjonalparken «Ras Mohammed», et av rødehavets mest populære dykkersteder. Her finner du Jackfish Alley, Shark Observatory, Yolanda Reef, Shark Reef og Anemone City.

Les artikkel fra VG

Les artikkel fra Din Side

Vrakdykking i Sharm El Sheikh

Thistlgorm SS er et populært vrak å dykke på

Sharm el Sheikh har to marinaer og rundt 400 dykkerbåter som daglig bringer turister fra hele verden ut på undersjøiske eventyr, som snorkling ved Ras Mohammed eller dykking blant haier. Men vel verdt pengene er også et vrakdykk ned til skipet Thistlegorm som ligger på rundt 30 meters dybde utenfor Sharm el Sheikh.

Thistlegorm var et britisk skip som var sendt i konvoi for å bringe forsyninger til den 8. armé med destinasjon Alexandria via Sør-Afrika . Thistlegorm ankom Rødehavet, men trafikken opp mot Suez-kanalen var så overbelastet at hun ikke kunne fortsette med det samme, og dermed måtte legges til ankers for å vente på tur. Det viste seg at to skip hadde kollidert lenger nord i kanalen – dermed var hele transitområdet mer eller mindre blokkert, og Thistlegorm måtte vente i nesten to hele uker for sin tur. Skipet lå ennå til ankers da det ble observert av to tyske Heinkel HE 111 fly, som hadde flydd langs den nordlige delen av kysten i leting etter det britiske skipet Queen Mary, men et oppdrag som ikke hadde lyktes. På vei tilbake til basen oppdaget de Thsitlegorm, og minutter senere slipper de tyske flyene to bomber fra lav høyde over broen på Thistlegorm. Ned med skipet gikk ni mann sammen med lastebiler, damplokomotiver, motorsykler, flydeler, ammunisjon, radioer, våpen, støvler og mye annet til troppene.

Et dykk ned til Thistlegorm er for mange en følelsesladet opplevelse – skipet er forbausende godt og bevart bærer med seg et stykke krigshistorie, man får følelsen av å befinne seg i et undersjøisk museum. Thistlegorm var 415 fot langt og det trengs også flere dykk for å dekke over hele skipet både innvendig og utvendig. Det er ikke uten grunn at Thistlegorm regnes for å være blant de ti beste dykkeropplevelsene i verden.

Skrevet av: Maria Benedicte Wist
Foto: Desert-Divers.com

Dykkelappen eller bare snorkle?


Dykkersenterne er over alt og du kan start med å ta et introduksjonsdykk for å teste om man vil dykke mer.

De fleste har kurset PADI OPEN WATER COURSE. Dette kurset gir deg dykkerserfikat hvis du gjennomfører 5 stranddykk og 4 dykk i åpent vann. Du må kunne svømme og være over 10 år. Har du astma eller lignende bør du sjekke med dykkeskolen på forhånd.

Båtturer

De fleste dykkersentre tilbyr dykke og snorkleturer til nasjonalparken Ras Mohammed og Tiran. Du kan også leie egen yacht med besetning for en mer privat opplevelse.

Snorkle fra hotellets strand eller klipper

Det er en lang sandstrand i Naama Bay, men mye er privat og forbeholdt hotellgjestene. På enden av Hilton  Fayrouze, rett utenfor Sinai Dive Club (et av de eldste og mest seriøse dykkesentrene) går det en avsperring med korker  utover mot en rød bøye. Ca 15 meter utenfor der ligger en flott klynge små rev med bla. Her kan du få glimt av murener (brune og grå), lionfish,  butterflyfish og av og til en blåspottet stingray. Det finnes flere slike små pinnacles spredt i bukta  på dybder rundt 6 til 15 meter.

Store resorts i Hadaba, White Knight Beach og Nabq har flotte korallrev kun få svømmetak fra strandkanten. For å ikke skade korallene er det som oftest anlagt flytebrygger, og disse gjør tilgangen enda kortere til korallrevene.

Har man med seg barn er det fint å dra til Sharks Bay, ca 15 min med taxi fra Naama Bay, det koster ca 20 kr i inngangspenger. Her er det kort å svømme ut til korallrevet. Det også fint ved fyrtårnet i Hadaba (Ras Umm Sidd), som ligger i enden av Fanar street. Solsenger på klippene, cafe og resturant. Nydelig korallrev, tunfisk og barracudaer, kan være sterke strømmer så det passer ikke for de aller minste.

Takk til Erik Hovdahl for bidrag til denne artikkelen.

Fridykking

Det er et stort dykkemiljø ved Rødehavet.
Og vil du presse deg sikkelig kan du besøke Dahab lenger nord. Der avholdes det konkurranser i fridykking. I fjor ble det avholdt Dahab Freediving Challenge. Her kommer folk fra hele verden, og de beste klarer å svømme ned til 55 meter og opp igjen uten hjelpemiddler på et innpust.
Dette er ikke for nybegynnere, men du kan ta et kurs hos: Desert Divers
Her lærer du mye teori rundt det å holde pusten, yoga, avslapningsøvelser og svømmeteknikk pluss mye mer. Kurset varer i 3 dager og mange klarer å være under i vannet i 3 minutter etter kurset.
Pris 175 Euro.

Linker om fridykking:
NDF.no – Norsk dykkeforbund
Freedivers North Wales -Britiske fridykkere

Se video:
Fridykking ved «The Blue Hole» i Dahab nord for Sharm El-Sheikh

Dette hullet er 30 meter langt og ligger på 55 meters dybde…

Linker til noen dykkersentere:
Cameldive
Dykkerspesialisten(svensk)
Dive In
Divers International
Divers Lodge
Diving World
Sinai Divers
The Crab
Desert-Divers