Historie

Sharm el-Sheiks historie
I Egypts 7000 års nedskrevne historie er historien om Sharm el- Sheik knapt verdt å nevne. Men det som er spesielt er at det i løpet av kort har blitt et feriested i verdensklasse.
Med beliggenhet på spissen av Sinai halvøya har det blitt en av midtøstens store feriebyer. Sharm har alltid vært populært for dykkere, og turismen fikk fart på seg under den Israelske okkupasjonen av Sinai. Da ble det bygget et hotell og noen campingplasser i Naama Bay.
En liten landsby ble også bygget på det som i dag kalles Hadaba. 25. April 1982 ble det inngått en fredsavtale med Israel, og Egypt fikk tilbake kontrollen av Sinai. De videreført å satse på en voksende turistindustri. I løpet av 80 tallet ble det bygget hoteller og dykkersentre.
Men det var på 90 tallet at «boomen» kom i Sharm el-Sheikh. Alle de største hotellkjedene i verden bygget hvert sitt hotell. Nærheten til Europa og solskinn året rundt har hjulpet stedet til å bli et fullkomment feriested enn bare en campingplass for dykkere.

Området er i sterk vekst

Sharm har fått en ny moderne flyplass som er tilpasset pågangen av turister. Egyptiske myndigheter har også som mål å tidoble utbyggingen i området. Turismen er en av de viktigste næringene for Egypt og sysselsetter mange av landets 70 millioner innbyggere.

Sharm titrekker seg også toppolitikere og var vert for et fredsmøte i 2000, og veien til flyplassen heter «Peace Road». På hotellet Mövenpick i Naama Bay kan du se bilde fra møtet i 1996 med bl.a. Gro Harlem Brundtland, Bill Clinton og Simon Peres.

Byen er nærmest hermetisk lukket, og har gjerder og militærkontroller for alle som kommer inn og ut. Dette for å sikre den livsviktige turismen. Etter at beduinene fikk del av inntektene fra taxi-næringen i byen, har de roet ned fiendligheten mot styresmaktene i byen.